donderdag 1 november 2007

Geheel van samenhangende delen

Dat is wat Van Dale over het woord cluster in zijn woordenboek laat zien. Hieruit afleiden dat een clusterbom onmenselijk is gaat iets te ver. Belgie is marktleider in het proberen om de clusterbom van het strijdtoneel te halen. Mooi denk je dan, niet waar? Enige bedenkingen zijn hierbij op zijn plaats.

Het origineel doel van clustermunitie lag in het gebruik bij vliegvelden zodat concentionele vliegtuigen niet meer konden opstijgen bij gebrek aan startbanen. Later werd ook deze munitie gebruikt om snel een soort van mijnenveld aan te leggen om troepenbewegingen te bemoeilijken. So far so good! Laat nu net dit laatste een probleem worden als dit gebruik ook in de buurt van woonzones zou voorkomen. (zie Israel in Libanon).

Gevolg niet overzienbare tragedies bij kinderen die nieuw speelgoed denken mee te nemen naar huis of ontmijners die letterlijk iets te veel opgaan in hun werk.

Neen Belgie steunt wel degelijk een nobel doel! Alleen is er weinig industriele activiteit hieromtrent in ons landje en moet dus vooral het heil gezocht worden in een zo groot mogelijke alliantie van landen die het mis(ge)bruik aan banden wil leggen.

Geen opmerkingen: