dinsdag 29 december 2009

Nabeschouwing deel 2

Wat gebeurde in 2009 waar we kunnen wij stilstaan.

Wat ging er door het hoofd van Witsel als hij de gevolgen zag van zijn "actie"? Wat ging er bij Wasilewski door het hoofd? Allemaal dingen waarbij veel mensen zouden denken laat ons nu even alles op een rijtje zetten. Wat er echt gebeurde was echter hemeltergend. RSCL kroop in het verweer met Einstein aan hun zijde, RSCA dat bijna deed alsof Wasyl een engeltje was. De testmatchen van de bierliga in het achterhoofd moeten alle spelers, bestuurders en andere betrokkenen beter even allen hun mond houden. Het is niet het geweer dat iemand doodt maar een mens die met die gedachte rondloopt. Voetbal is oorlog zei een Nederlander maar soms zou je wensen dat de reglementen zouden stellen dat de dader evenlang gestraft blijft tot het slachtoffer terug is. Ik weet het klinkt een beetje als oog om oog maar om een schokeffect bij de verstarde mentaliteit van eencellige voetbalmonsters teweeg te brengen zijn soms onrechtvaardige straffen nodig.

Een woordje voor de supporters zou ook mogen. To support is ondersteunen, tenzij de defenitie is aangepast is het ondermijnen van de tegenstander niet echt de topprioriteit. Hopelijk beseffen die massa's dat de sport hier niet dient om Circus en spelen zoals in Rome maar tegenwoordig een heus beroep is. Mocht toch iemand het nog niet doorhebben. Ga naar het slachthuis als je bloed wil zien. Voor voetbal dienen geen doden te vallen noch op noch naast het veld.

Controles of whereabouts: Ze dienen om de sport zuiverder te maken. Tot hier geen enkel probleem. Een nobele gedachte, echt waar. De invulling is echter niet zo eenvoudig (letterlijk en figuurlijk). Het systeem en de gebruikers kampen nog met kinderziekten (en geloof me daar weet ik ondertussen al iets van). Professionele atleten moeten inderdaad gecontroleerd kunnen worden. Laat echter dit uitvoeren door een iniverseel controleorgaan. Vlaanderen, Belgie of Zwevezele hebben volgens mij hier niets te zoeken. Als het sporttribunaal TAS het enige beroepsorgaan is moet gezocht worden naar een gelijkaardige organisatie die de controles uitvoerd. Een kapotte deurbel een nacje doorzakken alles moet kunnen maar zorg dat die mensen die toevallig wat kunnen sporten ook vlot alles moeten kunnen aanpassen of wat zou er gebeuren moest morgen de heer Tom Boonen door een plat tubeke te laat thuis zijn voor zijn dagelijks controleuurtje. Het land zou nog meer op zijne kop staan.

Een ander fenomeen was Usain Bolt, als een pijl uit een boog zoefde hij over de tarmac. Niemand leek bestand tegen het fenomeen Bolt. Iedereen ging voor de bijl. DE atleten sportief en de rest van wereld lag aan zijn voeten.

Wat Bolt is in de atletiek was Lance Armstrong bij het wielrennen. Zijn comeback leek eerst wat pathetisch maar na de ronde moest iedereen behalve Alberto het hoofd buigen. Alberto buigt zijn hoofd alleen voor Gert van studio 100, maar da's een ander paar mouwen.

Tegen het jaareinde regende het comebacks. Na de kimback waar ze de US Open op haar naam schreef kon ons Juju niet achter blijven. Melbourne wordt het eerste treffen waar we kunnen zien of ook zij nog competitief genoeg is om mee te draaien. Ook Michael S. komt terug alleen is daar nog niet duidelijk op welk niveau. Formule 1 is niet echt een speeltuin. Mentaal en fysiek wordt iedereen getest tot op het uiterste. Enkel Jenson heeft de knop kunnen omdraaien dit jaar. Niemand was opgewassen tegen zoveel techniek en ervaring.

Van ervaring gesproken: Sven Nys heeft ervaring genoeg en ook een nieuwe drive voor een sportje zoals mountainbike. De kannibaal van Baal heeft na de spelen duidelijk gesteld dat Londen het toppunt moet worden. Cyclocross lijkt niet olympisch aan te slaan en dus moet de wereld maar ondervinden dat doortrappen, medische begeleiding en techniek moet volstaan om ook de mountainbike-wereld te domineren op zijn nys-moment. Ondertussen is een andere Koning opgestaan. Albert laat duidelijk zien dat Sven niet de enige is met talent, drive en kunde. Een gescheurde milt kon hem niet van de wereldtitel houden, veertien dagen voordien was de tricolore te hoog gegrepen. Een boompje zouden we kunnen opzetten maar duidelijk is dat druk op sommigen verdrukkend kan werken. Lars kan er van mee spreken. Zou het dan toch iets met de Raboploeg te maken hebben? Ik hoop alleszins dat Lars niet in de val van Dekker trapt. Druk moet motiverend zijn verlammend hebben de meeste neiging tot het zoeken naar hulpmiddelen.

De comeback van 2009 hopelijk nog niet in 2010.

Geen opmerkingen: